videoBLOG

Vals positivisme is een valkuil

In de video hieronder vertel ik je een situatie uit mijn eigen leven en waarom ‘altijd positief zijn’ geen goed idee is. In de tekst ga ik er nog wat dieper op in.

"Positivisme is als een deken dat we over onze emoties leggen om ze te dempen."

– Anke Turelinckx

Video afspelen over Sidekick Anke heeft een bedenking over positivisme

Van pijn naar dankbaarheid

Tijdens een kennismakingsavond hebben we met legoblokken iets gebouwd om onszelf en onze zaak voor te stellen. #Seriousplay 

Een hele toffe manier vind ik dat!  

Bij het volgen van een voorstelling van iemand anders kregen we nadien de mogelijkheid om enkele vragen te stellen. Zo ontstond er op een bepaald moment een pijnlijke situatie. Zij raakte iets bij mij en mijn woorden raakte iets bij haar. We ended up agreeing to disagree. Het bleef pijnlijk, voor ons beide. 

Die situatie gaf me de dag nadien de drang om deze video met je te delen.

Ik merkte dat ik tijdens de interactie in de verdediging schoot. Ondertussen ben ik me ervan bewust dat ‘verdediging’ een mechanisme is en dat er in dit gesprek duidelijk iets bij mezelf wordt geraakt dat aandacht vraagt. Dat het tijd is om dat stukje ruimte te geven.

Zodra ik het wat had laten zakken, vertelde mijn eigen reactie me dat hier een mooie boodschap voor mezelf in zat. Een spiegel waar ik nu dankbaar voor ben. 

Nu hè. The day after. 😉 Want op het moment zelf kraakte er iets in mij ❤️

Voor welke wereld kies jij?

Los van de boodschappen en spiegels, die ik hier nog niet met je deel, is de nuance die ik in deze video met je deel een belangrijke om in gedachten te houden. 

Het is namelijk zo dat meer en meer mensen gevoelig zijn voor negativiteit. Dat we met z’n allen de focus willen leggen op het positieve en vooral het positieve aandacht geven. We gaan negativiteit uit de weg, doen aan omdenken of negeren het soms gewoon. Dat doen we allemaal vanuit ‘we bekijken het leven vanuit het positieve’ oftewel positivisme.

Het is een mooi streven en in het omdenken zit enorm veel waarde. Alleen vergeten we dat negativiteit en positiviteit elkaar dragen. We kunnen schoonheid ervaren doordat we ook lelijkheid zien. Zoveelste meer ruimte je maakt voor emoties zoals vreugde, liefde, dankbaarheid, zoveelste meer ruimte je te creëren hebt voor alle emoties. 

In se is er geen positieve of negatieve emotie. Een emotie is gewoon. 

We zijn collectief een waarde gaan koppelen aan bepaalde emoties. Wat maakt dat boosheid, verdriet, jaloezie, e.d. in het potje ‘negatieve’ emoties is terecht gekomen en we vanuit een verlangen naar positiviteit deze geen ruimte geven. Dat heet vals positivisme.

Het is een valkuil.

Je leeft hierdoor in een wereld waarbij je de intensiteit van ‘positieve’ emoties minder kan ervaren omdat je diezelfde intensiteit van de ‘negatieve’ emoties geen ruimte geeft. Je kiest ervoor om in een wereld te leven waar bepaalde stukken van jezelf er niet mogen zijn. Je kiest voor een afgevlakte wereld, waar angst en zorgen je richting bepalen.

Weet dat je er zelf voor kan kiezen in welke wereld je leeft. Ik kies voor een mooie, liefdevolle wereld. Dat betekent dat alles er mag zijn en alles gevoeld mag worden. Er is ruimte om helemaal te zijn. Ook de dingen die pijnlijk en kwetsbaar zijn. Net daarom is het een mooie wereld om in te leven, je hoeft niets weg te stoppen of te onderdrukken. 💜 

Het is goed in mijn wereld.

Je bent welkom in mijn wereld.

Laten we samen die wereld ontdekken.

Liefs, 

Anke

Ben je nieuw hier?

Mochten we elkaar nog niet ontmoet hebben
en je weet eigenlijk niet zo goed wie ik ben of wat ik doe…

Hoi mijn naam is Anke en ik ben psychic sidekick voor zelfbewuste leiders en bezielde ondernemers, zoals jij, die weten dat ze er enkel 100% kunnen zijn voor hun gezin, werknemers, klanten en zaak wanneer ze ook zichzelf liefdevol (kunnen) laten dragen. ♡ Mijn aanwezig Zijn geeft ademruimte aan mijn klanten.

Big believer van ondernemen vanuit Zijn en dat dit een weg is om onze nieuwe, zachtere wereld verder uit te bouwen. Hoofd, handen en hart. Van voelen naar actie. Een manier van Zijn en ondernemen waar spiritualiteit en ratio elkaar versterken en ondersteunen.
Je vindt hier nog wat meer info over wie ik ben als persoon en je kan hier meer vinden over de manieren om samen te werken.

Ademruimte nodig?

Dan ben je hier op de juiste plek.

Samen met Hotel Stilleben organiseer ik een groepsreis in Zweden.
*de deuren om in te schrijven voor het najaar gaan open in juli.

Een reis om te Zijn. Volledig naar de essentie, geen overweldigende extra input in de vorm van workshops. Wel ruimte om te verstillen, verbinden, ontladen, herbronnen, herinneren en helemaal jezelf zijn.

Vanuit vertragen en verbinden komt er vanzelf de ruimte en helderheid die jij nodig hebt.