BLOG

Mensen komen spiritueel uit de kast

Zweverig voor de ene, een houvast voor de andere

De webshops met kristallen, Palo Santo en orakel kaarten schieten als paddestoelen uit de grond. Op sociale media lees je hoe je met een ritueel bij volle maan kan loslaten wat je niet meer dient. Je geeft je geboortedatum en uur ergens in op een website en je weet meteen wat jouw blauwdruk is en hoe je je beste leven kan leven.

Het is de tijd van het spirituele ontwaken. Het staat in de sterren geschreven, zoals wordt gezegd door astrologen en human design experts. Zweverig voor de ene, een houvast voor de andere.

Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest betreffen. De nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. Ieder van ons is spiritueel. Het Zijn, de menselijke ervaring, is spiritueel. Het gaat over de manier waarop je in het leven staat.

That being said. Het kan natuurlijk zijn dat jij jezelf niet als spiritueel zou definiëren, dat het woord nogal wat weerstand bij je oproept. Je denkt dan aan al die zweverige dingen zoals wierook, cacaoceremonies, kristallen, essentiële oliën, rituelen… en dat past echt niet bij jou. Toch ben jij bezig met het volgen van je hart, voel je je geleid door het universum, geloof je dat alles energie is en leef je bewust.

“Wil je spiritueel uit de kast komen, maar past het woord spiritueel niet bij jou? Kies dan vooral een andere bewoording die voor jou wel goed voelt.”

Spiritueel zijn gaat over aandacht aan jezelf geven, om de connectie met jezelf te vinden, behouden, ontdekken. En daarvoor zijn er tools.
Net zoals de pomodoro techniek een tool is, zijn kristallen, rituelen en astrologie ook tools. Tools om je bij je eigen kern te brengen. Iets extern dat je kan ondersteunen. En daar wringt nu net het schoentje zegt Anke. “Want welke ondersteuning werkt er voor jou, wat heb jij nodig op dit moment in jouw bewustzijnsproces?”

Van pure wetenschapper en rationalist naar spiritueel zijn

Het lijkt wel alsof de mensheid door de grootste bewustzijnsverandering ooit gaat. Grote groepen mensen gaan op hetzelfde moment door dezelfde inzichten, emoties, transformaties en energetische verschuivingen.

Sterk hoofdelijke mensen, die heel hun leven hebben gebouwd op zekerheid, feiten en controle worden stevig door elkaar geschud. Ze maken iets mee waardoor hun wereld ineens op losse schroeven lijkt te staan. Dit kan gaan van een burn-out tot kanker of het verliezen van een dierbare. Er is iets nodig om de mensheid wakker te schudden en de intensiteit van dat schudden is voor iedereen anders.

Het gevolg is voor iedereen hetzelfde. Je wordt wakker.

Je beseft ineens dat er meer is dan feiten alleen en dat voelt erg oncomfortabel. Je durft het bijna niet toe te geven dat je niet meer in toeval gelooft. Laat staan dat je zou uitspreken dat je spiritueel ontwaakt bent en dat je het anders wil.

“Hoe je het ook draait of keert spiritualiteit, spiritueel ontwaken, komt op je pad. Of je nu gelooft in al die woo-woo of niet, spiritualiteit is net zoals wetenschap een onderdeel van ons leven.”

Het verlangen om het anders te willen doen gaat hierover: Je wil je leven vorm geven vanuit vertrouwen, overgave en overvloed met jezelf op nummer 1. Niet vanuit egoïsme, wel vanuit het diepe weten dat wanneer jij er voor jezelf bent, dit positieve gevolgen heeft voor alles en iedereen rond jou. Een leven vanuit angst en tekort is voor jou verleden tijd.

Bewandel je eigen pad

Het is moeilijk om als rationeel en nuchter westers mens je open te stellen voor spiritualiteit. Er is vaak veel angst om beoordeeld te worden vanuit het stereotype, het concept, maar je hoeft niet meer bang te zijn. Want uiteindelijk leidt dit pad van spiritualiteit je naar jouw spirit, je ziel, je hart. Het leidt je terug naar jezelf.

Anke: “Alles wat jij nodig hebt zit allemaal al in jou. Je kiest er zelf voor welk naam je jouw pad geeft, welke tools je gebruikt om jouw proces te ondersteunen of welke begeleiders je meeneemt op jouw reis. Jij bent de leider van je eigen leven.”

Je eigen pad bewandelen vraagt moed. Het nodigt je uit om dat wat je kent, achter je te laten. Om je te laten dragen, om te leunen in het niet-weten, om te vertrouwen in jezelf.

Je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer je bent wakker geschud en duidelijk voelt dat je het anders wilt, dat je het anders te doen hebt, is het aan jou om dat verlangen vorm te geven. Jij moet het zelf doen, maar niemand zegt dat je het alleen moet doen.

Anke: “Speel, experimenteer, geef jezelf de ruimte, voel je vrij, volg de dingen die je vreugde geven, heb hoop en ontvang liefde. Want dit alles leidt je naar jouw pad. Hoe meer je jouw voldoening volgt, hoe duidelijke zal je pad oplichten. Het ontvouwt zich als vanzelf voor je voeten.”

Voel je dat het spannend is om, dat wat je altijd hebt gelooft, los te laten en verlang je ernaar om een stuk van je pad met iemand te delen zodat je het niet alleen hoeft te doen. Neem dan een spiritueel raadgever bij de hand.

~~~

Een spiritueel raadgever is meer een mentor dan een coach. Je gaat een energetische verbintenis aan en ervaart daardoor echte gedragenheid. Anke neem je mee in je broekzak (telefoon), letterlijk mee in de vergaderzaal of naar en event. Ze is jouw sidekick op de momenten dat jij er nood aan hebt!